Yerden ısıtma sistemi için en önemli malzeme olan yerden ısıtma borusu türlerine göre farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Yerden ısıtma sistemi temelde zemindeki borular ile çalışma prensibine sahip olduğu için yerden ısıtma boru çeşitlerine dikkat etmek gerekmektedir. Bu yüzden en iyi yerden ısıtma borusu seçilmesi gerekmektedir. Yerden ısıtma borusu fiyatı ve özelliklerine doğru şekilde karar verilmezse, verim alınamayacaktır.
Yerden Isıtma Nedir
Yerden ısıtma sistemi, mekan içindeki ısı kayıplarının zemin betonu içinde yer alan borular ile bir ısı kaynağından aldığı ısıtma enerjisini zemin altına yayarak, bu bakımdan da ortamı ısıtan sisteme verilen isimdir. Özellikle 1990’lı yıllardan sonra kullanılmaya başlanmıştır ve alanı büyük olan yerlerde radyatörler tam verimli ısıtma yapamadıkları için tercih edilmektedir. Aynı şekilde küçük alanlarda da yine sağladığı avantajlar sayesinde tercih edilmeye başlanmıştır. Sistemin çalışma prensibi ise gerekli olan ısınmanın kırk ile elli santigrat dereceye sahip sıcak su ile sağlanmaktadır. Her cins katı ya da sıvı yanar madde, güneş ışınları, ısı pompası ya da bunlarla entegre olan sistem de enerji ihtiyacını doğru şekilde karşılayabilmektedir. Yerden ısıtma borusu özellikleri ile birlikte homojen bir ısı dağılımı sağlanmaktadır. Klasik dağıtma sistemlerinde sık görülen tavanda ısı birikmesi ya da benzeri sorunlar bu sistemde görülmemektedir. Isı, zeminde depolandığı için de ani ısı değişimlerinden çok fazla etkilenilmemektedir.
Yerden Isıtma Borusu Nasıl Döşenir?
Yerden ısıtma borusu nasıl döşenir sorusuna yanıt verebilmek için öncelikle yerden ısıtma borusu kaç metre döşenir sorusunun yanıtlanması gerekir. Metre oranı ise kullanılan alanın ölçüleri göz önünde tutularak yapılmaktadır. Öncelikli olarak tüm yerden ısıtma sistemlerinde öncelikle iyi bir ısı yalıtımının yapılması gerekmektedir. Günümüz koşullarında hem ısı yalıtımını hem de boruların hızlı bir şekilde döşenmesine neden olan modülasyon panelleri bulunmaktadır. Bu paneller vasıtası ile montaj işlemleri çok kısa sürelerde yapılmaktadır. Belirli aralıklar ile döşenen borular, her kat için binanın merkezinde yer alan dağıtıcı ve toplayıcılara bağlanması gerekmektedir. Dağıtıcı ve toplayıcılarından da ana ısıtıcıya bağlantı yapılması gerekmektedir.
Eğer ana kolon hatlarının yapılmış olduğu ve kollektör ile kutularının montajının tamamlanmış olması dahilinde bir binada modülasyon paneli sistemi 2 çalışan ile birlikte günlük 200 metrekare alana ortalama döşeme yapılmaktadır. Daha sonra ise yapılan döşemenin testleri yapılmaktadır. Her ne kadar boruların testleri fabrikada yapılıyor olsa da döşeme anında olası bir hasar durumunun önüne geçilmesi adına ayrıca testlere tabii tutulmaktadır. Bu bakımdan borular ısıtıcılar ile ısıtılır ve sıcak olarak döşeme yapılır. Herhangi bir noktada soğukluk varsa gerekli olan işlemler yapılarak, o bölgenin de çalışması sağlanmaktadır.
Yerden ısıtma sistemlerinde yapılan montajın doğrudan kullanım ömrüne de etkisi bulunmaktadır. Bu bakımdan özenli ve yüksek kaliteden malzemeden yapılmış ürünlerin tercih edilmesi yararlı olacaktır. Tüm şartlar uygunsa ve gerekli özen gösterilerek montaj yapılmışsa ortalama 100 yıl boyunca yerden ısıtma boruları rahatlıkla kullanılacaktır.
Yerden Isıtma Boru Türleri Nedir?
Yerden ısıtma boruları oldukça fazla çeşide sahiptir. Temelde oksijen bariyerli ve oksijen bariyersiz olarak ayrılırlar. Oksijen bariyersiz olarak şu borular bulunmaktadır;
- Pex-a borular
- Pex-b borular
- Pex-c borular
- PPR-C Borular
- PE-RT borular
- Polibütan borular
- Pex-Al
Bunlar arasında ise PEX – A ve PE – RT borular esneklik kabiliyeti arasında en sık tercih edilen borular olmaktadırlar. Yüksek sıcaklık ve basınçlara tam uyum göstererek, kullanım süresinin daha uzun olmasına etki etmektedirler.
Oksijen Bariyerleri Boru Nedir?
Oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu için öne çıkan ilk özellik içinde oksijen oluşumunu engellemesidir. Sulu sistem ısıtma sistemlerinin yaygın görülen sorunlarının başında korozyon oluşumudur. Sisteme oksijen yok edildiğinde ise buna bağlı olarak paslanma ve diğer etkenler de ortadan kaldırılmaktadır. Oksijen bariyerleri PEX borunun içine girişine engel olduğundan, çok önemli bir etkiye sahiptir.
Yerden ısıtma sistemlerinde ısıtmanın kullanılmadığı durumlarda ve oksijen bariyersiz boru kullanımında boru içinde suyun içinde çeşitli mikro canlılar türerler. Gittikçe borunun içinde çoğalan canlılar ise tesisata zarar verirler ve tıkanmasına neden olurlar. Örneğin bunun önüne geçmek için kalorifer tesisatlarında ve yerden ısıtma tesisatlarında yıllık bakımlar yapılmaktadır. Yerden ısıtma sistemlerinde de böylesi sorunları engellemek adına oksijenli boru kullanmak yararlı olacaktır. Paslanma ve kireç oluşumunu da engelleyen bu sistem, tortu ya da benzeri akarları da önlemektedir.
Danfoss Yerden Isıtma Borusu
Danfoss yerden ısıtma borusu 5 katmandan oluşmaktadır. Oksijen bariyeri katmanlı olan bu özel boru, polimer malzeme ile iç içe geçirilmiş durumdadır. Bu yapıyı saran ilave polimer katmanı daha sağlam olmasına etki etmektedir. Bu boruların özel yapılarından ötürü boru ısındığında çok küçük bir miktarda uzama olmaktadır ancak tekrar soğuduğunda kendi boyutuna geri dönmektedir. Büyük çekmeler görülmez. Ayrıca dayanıklı yapısı mekanik koruma sunduğu gibi yaşlanmasının da önüne geçer. Oksijen borusu bariyeri ile daha uzun soluklu bir ömür sunulur ve katman ayrı olarak muhafaza edildiği için ürün ömrü boyunca hiçbir şekilde oksijen geçişine izin vermemektedir. Tüm bunlar kapsamında yerden ısıtma boruları arasında sık tercih edilen bir ürün olmaktadır.
Rehau Yerden Isıtma Borusu
Kusursuz bir esneklik sunan Rehau yerden ısıtma borusu yerden ısıtma sistemleri arasında gelişmiş özellikleri ile öne çıkmaktadır. Döşeme sırasında istenen farklı pozisyonlarda döşeme yapmaya olanak sağladığı gibi konfor ve esneklik yapısı ile öne geçer. 5 katmanlı olarak yapılan bu özel boru oksijen bariyerleri olması sebebiyle uzun ömürlü kullanıma sahip olduğu gibi aynı zamanda borunun içinde zamana bağlı olarak görülebilecek tıkanmaların ya da uzamaların önüne geçerek yapısını uzun süreler muhafaza etmekte, bu sayede de kullanıcılara eşsiz bir konfor sunmaktadır. Aynı zamanda Rehau yerden ısıtma borusu fiyatı ile de öne çıkmaktadır.
Diğer Yerden Isıtma Boruları
Yerden ısıtma sistemlerine daha estetik ve tasarruflu oldukları gerekçesiyle son zamanlarda ilgi artmaktadır. Bu bakımdan farklı yerden ısıtma boruları da gündeme gelmektedir. Pilsa yerden ısıtma borusu gelişmiş özellikleri ile yerden ısıtma sistemleri arasında öne çıkmaktadır. Çekme yapmayan, mekanik açıdan dayanıklı ve azaltılmış boru yaşlanması gibi özellikler ile öne çıkan boru, yerden ısıtma sistemlerinde oldukça güzel bir kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Ayrıca yine yerden ısıtma isteyenlerin tercihi olan Pilsa yerden ısıtma borusu; dış ortam ile borunun içi arasında herhangi bir oksijen transferi oluşmasına izin vermemektedir. Isıtma sisteminin korozyona uğramasını engeller ve böylece kullanım ömrünün uzamasına neden olur. Ayrıca 180 derecelik erime noktasına sahip olduğu için erimez ve buna bağlı olarak yapısını kaybetmez. Isıtma sisteminde akıcılığa sahip olan suyu ise azaltmaz ve tüm noktalara eşit şekilde sıcak suyun ulaşmasını sağlar. Esnek yapısı da uzamasına neden olmaz ve her zaman kendi görünümünü korumasına neden olur.
Yerli üretim olarak öne çıkan Hakan plastik yerden ısıtma borusu da polietilen malzemelerin çapraz şekilde bağlanması ile oluşturulmaktadır. Esnek ve uzun ömürlü kullanıma sahiptir. Silan yöntemi ile üretildiği için sıcak ve soğuk su dağıtım sistemlerinde kullanmaya uygundurlar. Oksijen bariyerli olan modelleri tam ısınma ve uzun ömürlü kullanım sunarlar.