Kış aylarında ev, ofis gibi yaşam alanlarında yaşanan en büyük sorun ısınma problemi oluyor. Ülkedeki enerji giderlerinin dağılımında da en büyük payı ısıtmanın alması bu sorunu gözler önüne seriyor. Bu yüzden son yıllarda enerji tüketimi ve verimlilik konusu sıklıkla gündeme geliyor. Alternatif yollar aramanın sonucunda yerden ısıtma sistemi üretildi ve dünyanın her yerinde kullanılmaya başlandı. Avrupa’da hızla gelişen bu sistem, Türkiye’de de 1980’lerden sonra uygulanmaya başlandı. Ancak çoğu yapıda petek, klima veya doğalgaz sistemi olduğu için tüketicilerin en çok merak ettiği soru sonradan yerden ısıtma yapılır mı ve sonradan yerden ısıtma nasıl yapılır oluyor.
Yerden Isıtma Nedir?
Özellikle son dönemlerde yaygın olarak kullanılmaya başlanan yerden ısıtma sistemi, birim enerji ile daha fazla yeri ısıtma ve minimum kaynak ile maksimum fayda almak için en mantıklı seçeneklerin başında geliyor. Yerden ısıtma yaşam alanlarının tabandan ısınması anlamına geliyor. Sistem ısının ayaklardan baş hizasına kadar hissedilmesi prensibine dayanarak çalışıyor. Homojen bir ısınma sağlayan yerden ısıtma; daire, villa, okul, hastane, yüzme havuzu, hava alanı, sera ve yol gibi tüm ısınma istenen yerlerde uygulanabiliyor. Yerden ısıtma, zemin betonunun içine döşenen boruların aldığı enerjiyi zemin altına yayması sistemine deniyor. Yerden ısıtma ekonomik, kolay ve sağlıklı bir sistem olduğu için çoğu kişi evine uygulamayı düşünüyor. Evlerdeki petek sistemini değiştirmek ve yerden ısıtmaya geçmek için sonradan yerden ısıtma nasıl yapılır bilmeniz gerekiyor.
Yerden Isıtmanın Avantajları Nelerdir?
Yerden ısıtmanın tercih edilmesinin en büyük sebebi daha az enerji harcayarak daha fazla ısı sağlamasıdır. Ancak yerden ısıtma sistemlerinin bunun dışında da birçok avantajı bulunuyor. Yerden ısıtma homojen bir yayılım sağladığı için tüm alanı eşit derecede ısıtır. Bu sayede seramik kaplı zeminlerde ısı kaybı olmaz. Petek, radyatör vb. gibi yer kaplamadığı için ev dekorasyonunda engel yaratmıyor. Radyatörlü sistemlere göre %30-50 arası enerji tasarrufu sağlayan yerden ısıtma, toz yapmadığı için mikrop üreme gibi olumsuz koşullar oluşmasını önlüyor. Çevre dostu ve konforlu bir sistem olan yerden ısıtma ile kış aylarını sıcacık geçirebilirsiniz. Ancak tabi ki sistemin bazı dezavantajları da bulunuyor. Bu dezavantajların en başında zaman sorunu geliyor. Sistem zeminden ısındığı için 2-4 arası bir sürede ısınıyor. Diğer bir sorun ise su kaçağıdır. Sistemde oluşan herhangi bir su kaçağı kurulduğu zemine zarar veriyor. Tüm bunlara rağmen sistem diğer ısınma türlerine göre daha avantajlı ve ekonomik olduğu için çoğu mekanda tercih ediliyor. Yerden ısıtma sistemini yaptırmak sıfırdan yapılan mekanlar için daha kolay olurken zemini sonradan değiştirmek daha farklı olabiliyor. Alttan ısınma sonradan yapılır mı sorusunun tüm detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.
Yerden Isıtma Nasıl Yapılır?
Kış aylarını keyifli geçirmenizi sağlayan yerden ısıtmanın üç ayrı yöntemi bulunuyor. Bunlar sulu borulu yerden ısıtma, elektrik kablolu zeminden ısıtma ve karbon film ile döşeme altı ısıtma olarak adlandırılıyor. Yerden ısıtma binanızın ve yaşam alanınızın mimari projesi üzerinden hazırlanıyor. Sistem temelde zemin altına borular döşenmesi ile uygulanıyor. Bu borular sıcak su dolaşımıyla ısınıp zemini de ısıtıyor. Yerden ısıtmanın avantajları sizde de ilgi uyandırdıysa alttan ısınma sonradan yapılır mı sorusu ilginizi çekiyor olabilir. Sonradan yerden ısıtma uygulanabiliyor ancak betonu kırmak gerekiyor. Karbon folyolu sistem parke veya halı haline sonradan yapılabiliyor. Ancak kablolu sistem tadilat veya yeni inşaat halindeki bölgelere yapılabiliyor. Bu yüzden sonradan yerden ısıtma yaptırmak pahalı bir işlem oluyor.