Yerden ısıtma sistemleri kullanıcılarına oldukça ekonomik ve konforlu bir deneyim sunarken; yerden ısıtma nedir diye araştıranların sayısı da günden güne artıyor. Farklı mekanlara rahatça uygulanabilmesiyle de dikkat çeken bu yenilikçi teknoloji, evlerden ofislere villalardan otellere kadar pek çok farklı kullanım alanı için artan bir hızla tercih ediliyor. Doğru uygulama ile kış bahçelerini, seraları ve hastane tipi toplu yapıları da yerden ısıtmak mümkün. Eşit bir şekilde tüm mekanın ısıtılması sistemin en büyük kolaylığı. Kış aylarında yerden ısıtma ile ısınmayı seçenler halinden memnun olsa da; yerden ısıtma ne kadara mal olur sorusu kullanıcı adayları için önemli bir araştırma konusu.
Yerden Isıtma Sistemi Nedir?
Yerden ısıtma, konut ya da iş yerlerinin özel tekniklerle tabandan ısıtılması anlamına gelir. Sulu yerden ısıtma ya da elektrikli yerden ısıtma olmak üzere ikiye ayrılan bu sistem; ısının mekanın içinde homojen bir biçimde dağılmasını sağlar. Yerden ısıtma ne üzerine döşenir sorusu da elektrik ya da su tercih edilmesine göre cevap bulur. Elektrikli ısıtma genellikle yapılara inşaat aşamasında uygulanırken, döşemenin hemen altına ısıtıcı şilte ve kablolar yerleştirilir. Sulu yerden ısıtma tercih edildiğinde ise, zeminin alt bölümünde sıcak su taşıyan borulardan yararlanılır. Sanılanın aksine; bu sistemin üzerindeki zemin için bir kısıtlama söz konusu değil. Ahşap, mermer, doğal taş , parke, seramik ve fayans gibi birbirinden farklı zeminlerin altında yerden ısıtma sistemi rahatlıkla yer alabiliyor.
Yer ısıtmasında elektrik ya da su kullanımı duruma göre farklı avantajlar sunsa da; her ikisinde de enerjinin en verimli şekilde değerlendirilmesi beklenir. Enerji kaynaklarının hızla tükendiği günümüzde, bu oldukça çevreci ve sürdürülebilir bir yaklaşım. Binalardaki katlar arasında da ısı yalıtımı sağlayan elektrikli ve sulu yerden ısıtma sistemleri, toz ve böcek oluşumuna yer bırakmayarak da takdir topluyor. Yerden ısıtma sistemi uygulandıktan sonra zeminde yalnızca dağıtım kutusunun görülmesi, ayrıca radyatör gibi büyük bir objeye ihtiyaç duyulmaması ev dekorasyonunda da ferahlık sağlıyor; evin içinde gerçek anlamda yer kazandırıyor. Geçmişte yalnızca ticari binaların kullandığı yerden ısıtmanın, bugün neredeyse tüm hanelere uygulanabilmesinin altında işte bu avantajları sıralamak mümkün.
Yerden Isıtma Maliyeti Ne Kadar?
Yeni yapılan binalarda olduğu kadar yenilenen ve restore edilen yaşlı binalarda da tercih edilen yerden ısıtma sistemleri; ilk anda maliyet nedeniyle çekince yaratabilir. Oysa yerden ısıtma kararı vermeden önce; bunun oldukça uzun dönemli bir yatırım olduğu da göze alınmalı. Yerden ısıtma ne kadar maliyet yaratsa da; geri dönüşü yüksek olan bir teknoloji. Bu tür bir ısıtma sistemi halihazırda var olan kombi, kazan, güneş enerjisi ya da güneş enerjisi ile kolayca entegre olabilir. Özellikle sulu yerden ısıtmanın kullandığı su sıcaklık seviyeleri ile radyatörlü ısıtmanın kullandığı seviyeler arasında ciddi bir fark var. Radyatör için 80 derece olması beklenen su ısısı; sulu ısıtma sistemi ile yarı yarıya azalarak 40 derece seviyesine kadar düşüyor.
Yerden ısıtma metrekare fiyatları otomasyon ve projeye göre değişiklik gösterebilir. Buna rağmen genel bir çerçeve çizmek gerekirse, işçiliğin hariç tutulduğu KDV dahil fiyatlar 100 metrekare için 6000 TL ila 8000 TL aralığında fiyatlandırılıyor. Desenerji tarafından uygulamada tercih edilen; Danfoss, Rehau, Fraenkische ve Wavin gibi güvenilir markaların birim fiyatları birbirlerine göre değişiklik gösteriyor. Bu işlem oldukça kapsamlı bir tadilat gerektirdiğinden, işinde uzman ve tecrübeli bir firma ile çalışmanın önemi çok büyük.